Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Ez a www.gitar.eoldal.hu"!

Üdv Dávid gitáros portálján!

Itt olvasható a zeneművészeti 

felsőoktatási intézmények

honlapjainak neve!

(Tájékoztatás az előadóművész vagy gitártanár szakokról,

az alap- és mester-képzésekről.)  

A)

Felsőfokú zenei képzés Magyarországon

Debreceni Egyetem-Zeneművészeti Kar -Debrecen

Miskolci Egyetem-Bartók Béla Zeneművészeti Intézet - Miskolc

Szegedi Tudományegyetem-Zeneművészeti Kar - Szeged

Pécsi Egyetem-Művészeti Kar, Zeneművészeti Intézet - Pécs

Széchenyi István Egyetem-Varga Tibor Zeneművészeti Intézet - Győr

Kodolányi János Főiskola-Művészeti Tanszék - Székesfehérvár

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (ZENEAKADÉMIA) - Budapest

+

A legújabb felsőfokú képzés Magyarországon, Budapest-Csepelen

aVienna Konservatorium", a Bécsi Konzervatórium magyar tagozata,

mely egy akkreditált Zeneművészeti Tanárképző Főiskola, ahol először

2012 júliusában kapott 8 végzett hallgatójuk tanúsítványt.

     B) 

Felsőszintű gitároktatás a nagyvilágban

(Európai egyetemek.lap.hu)

(Britt egyetem.lap.hu)

(Német egyetem.lap.hu)

(Francia oktatás.lap.hu)

(Olaszországi oktatás.lap.hu)

(Újzélandi oktatás.lap-hu)

(Ausztrália oktatás.lap.hu)

(Ausztrália egyetem.lap.hu)

(USA egyetem.lap.hu)

(Japán egyetem.lap.hu)

(Ausztria egyetem.lap.hu)

ITT OLVASHATÓ:

Universitat Mozarteum

Salsburg,

van gitároktatás is! 

 www.moz.ac.at/department.php?O=13991/string.gitare 

 http://www.moz.ac.at/de/studium/sr.php?nr=12&c=1 

_______________________________________________________________________________________ 

FIGYELEM!

1993-TÓL 2012 AUGUSZTUS 31-IG VOLT ÉRVÉNYES A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY. ABBAN SZÓ ESETT A MŰVÉSZETI OKTATÁSRÓL IS! MÁS PARAGRAFUS VONATKOZOTT A KÖTELEZŐ JELLEGŰ ÉS INGYENES ÁLTALÁNOS ISKOLÁKRA, ILLETVE AZ AZOKBAN MŰKÖDTETETT ÉNEK-ZENE TAGOZATOS OSZTÁLYOK 6-14 ÉVES KORÚ TANULÓIRA ÉS MEGINT MÁS VONATKOZOTT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKTÓL FÜGGETLENÜL MŰKÖDŐ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKRE, VAGYIS AZ ÖSSZES HAZAI ÖNKORMÁNYZATI, ALAPÍTVÁNYI VAGY MAGÁNKÉZBEN LÉVŐ ZENEISKOLÁKRA., AHOL MŰKÖDTETHETNEK ÚGYNEVEZETT ZENEOVIKAT, 2 ÉVES ELŐKÉSZÍTŐKET, 6 ÉVES ALAPFOKÚ ÉS 4 ÉVES TOVÁBBKÉPZŐ OSZTÁLYOKAT. 

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA ELSŐ OSZTÁLYÁBA A 6. ÉLETÉVÜKET BETÖLTÖTT GYERMEKEKET VÁRJÁK. A 8. OSZTÁLYT JÓ ESETBEN 14 ÉVES KORUKRA ELVÉGZIK. A TANKÖTELEZETTSÉG 16 ÉVES KORIG TART. AZ ÁLTALÁNOS UTÁN ZENEMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLÁBA KERÜLHETNEK A ZENEILEG TEHETSÉGESEK TANULŐK, AHONNAN 18 ÉVES KORUKTÓL TOVÁBBJUTHATNAK A FELSŐFOKÚ ZENEI KÉPZÉSRE!

AZ ALAPFOKÚ ZENEDÉK NEM-KÖTELEZŐEK ÉS NEM INGYENESEK. A BEIRATKOZÁS NINCS ÉLETKORHOZ KÖTVE. A FŐTÁRGYAK HAT ÉVFOLYAMOS TANANYAGÁNAK ELVÉGZÉSE ÉS AZ AMI-BEN LETEHETŐ ÚGYNEVEZETT ALAPVIZSGA" SIKERES TELJESÍTÉSE UTÁN 4 ÉV TOVÁBBKÉPZŐ ÉVFOLYAM KÖVETKEZHET, AMELYET EGY MŰVÉSZI VIZSGA" ZÁR LE. EZUTÁN INNEN IS UGYANÚGY LEHET SIKERESEN FELVÉTELIZNI ZENEMŰVÉSZETI KAROKRA. MELLESLEG A ZENEAKADÉMIA RÉGÓTA FENNTART EGY Ú.N. „KÜLÖNLEGES TEHETSÉGEK OSZTÁLYA" ELNEVEZÉSŰ CSOPORTOT ÁLTALÁNOS ISKOLÁS- VAGY KÖZÉPISKOLÁS KORÚ FIATALOKBÓL. A GYERMEKKORÚ (14 ÉVEN ALULI) ÉS A FIATALKORÚ (A 18 ÉVEN ALULI) KIS-ZSENIKET ZENEILEG KÜLÖN-KÜLÖN KÉPEZIK, MIKÖZBEN MAGÁNTANULÓKÉNT VÉGZIK A KÖTELEZŐ ÁLTALÁNOS ISKOLÁT, VAGY A GIMNÁZIUMOT. VÉGIG SZINTE FÉSZEKSZERŰ VÉDELMET BIZTOSÍTANAK SZÁMUKRA.

A FELSŐFOKÚ OKTATÁSRA KÜLÖN TÖRVÉNY VONATKOZIK. ENNEK ÁTALAKÍTÁSA IDÉN MEGTÖRTÉNT. AZ EGÉSZ ÁTALAKÍTÓ FOLYAMATOT HOFFMAN  RÓZA  ÁLLAMTITKÁR ASSZONY IRÁNYÍTOTTA!

2012 JÚLIUSÁBAN MÁR ENNEK ELŐÍRÁSAI SZERINT TÖRTÉNT A FELVÉTELIZTETÉS AZ IDEI TANÉVRE!

EZEKRŐL BŐVEBBEN OLVASHATÓ A  HAZAI ORSZÁGGYŰLÉS SAJÁT HONLAPJÁN IS!

Egy törvény akkor válik hivatalossá, amikor megjelenik nyomtatásban  

a Magyar Közlöny valamelyik számában! Nos hát, rajta!

Tessenek utána olvasni! ÜDV=DÁVID!

§

Korábban a normál általános iskolában heti 1-2 órában tanítottak ének-zene tantárgyat  a valamelyik tanárképző főiskolán négy éves ének-zene szakot elvégzett okleveles általános iskolai tanárok. Ezzel a diplomával persze középfokon is el tudtak helyezkedni, mert az 5 éves képzést folytató, egyetemi szintű Zeneakadémián vagy a 4 éves Zeneművészeti Főiskolákon nem tudtak olyan nagy számban képezni középfokú oktatásra képes zenepedagógusokat mint, amennyire igény lett volna.

A BOLOGNAI-OKTATÁSI RENDSZER BEVEZETÉSÉVEL AZ ÉNEK-ZENE SZAK A TÖBBIHEZ HASONLÓAN  3 ÉVES ALAPSZAKRA ÉS 2 ÉVES MESTERKÉPZÉSRE VÁLTOZOTT. A LEGÚJABB ELKÉPZELÉSEK SZERINT A TANÁRKÉPZÉSBEN VISSZAÁLLNA A RÉGI KÉT FOKOZAT ÉS MÓDOSULNA A TANÁROK VÉGZETTSÉGÉVEL SZEMBENI ELVÁRÁS. MEGINT LESZNEK FŐISKOLÁK AZ ALAPFOKÚ OKTATÁSHOZ ÉS TUDOMÁNYEGYETEMEK A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁK TANÁRAINAK KÉPZÉSÉRE, ESETLEG BEVEZETNEK EGY PLUSZ ÉVNYI KÉPZÉST A PEDAGÓGIAI ALAPISMERETEKBŐL.

Először 2011 október közepére ígérték az új koncepció bemutatását, de aztán sokáig tartott a huza-vona. A médiák előrejelzése szerint nagyobb hangsúlyt kaphat majd a művészeti nevelés, így az ének-zene oktatás is, és ez jó hír a zeneszeretőknek. 2012 februárban a honatyák megszavazták az új felsőoktatási törvényt, nem mindenki örömére! Akit érdekel a téma, az utána nézhet az Interneten!

 jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.exe

                                                                                                    §

 A  jeleleg hatályos felsőoktatási törvényt ki lehet  keresni a www.magyarorszag.hu honlapról!

jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.exe  

_______________________________________________________________________________________

  + Az alábbi rovatban itt is akárki hozzászólhat, ide beírhatja a saját ötletét és e helyen teheti fel a kérdéseit. Ha bárki ismer egy olyan linket, ami még nem szerepel a www.gitar.eoldal.hu-n, azt feltétlenül ossza meg a többi olvasóval. A név-mezőbe elég keresztnevet írni. A cím-mezőbe egy e-mail címet kell megadni, amennyiben választ vár valaki. A szöveg-mezőben közölhető az üzenet, s egy külön rubrikában be kell másolni a képernyőn látható betűt és/vagy számot (=ellenőrzőkódot), mert csak így továbbítódik ide az üzenet. Helló mindenkinek!  B.D.L.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tanárként való működés

(MrBlues, 2015.07.25 13:20)

Érdekes, ha jazz gitár végzettségről beszélünk, a Vienna Konzervatórium által kiadott "papírt" itthon semmire sem lehet használni... (még csak nem is főiskola, ahogyan hirdetik, átvágás szaga van). Sajnos a Kodolányi meg nem ad tanárit, csak művészit, amivel hivatalosan még alapfokú zeneiskolában sem lehetne tanítani, csak magántanárként (vállalkozó, megbízási szerződés stb.). Egyedül a Liszt ad ki jazz gitár tanári diplomát. A környékne legközelebb meg Grazban van olyan iskola, ami tanári jazz gitár diplomát ad. Ha valaki tud a Liszten kívül olyat, ami ad ki jazz gitár tanárit, vagy van valami változás a fent említett intézményeknél, kérem szóljon!

Köszönöm!

Debrecen

(Bori Flamenco, 2014.12.30 12:15)

Sziasztok! Debrecenben Flamenco gitározni hol vagy kinél lehet tanulni ?

GYŐR

(Zenerajongó, 2011.03.24 07:07)

TUDATOM: 2011.03.24.-ÉN,19-TőL A ZSINAGÓGÁBAN KONCERT LESZ!
Mások mellett szólóban egy prelúdiumot játszik gitáron Gasztonyi Ákos. Alig várom.

GYŐR

(Zenerajongó, 2011.03.24 07:06)

TUDATOM: 2011.03.24.-ÉN,19-TőL A ZSINAGÓGÁBAN KONCERT LESZ!
Mások mellett szólóban egy prelúdiumot játszik gitáron Gasztonyi Ákos. Alig várom.

SZEGED

(Melinda, 2011.03.24 06:01)

Remélem, nem felejtette el senki, hogy ma este a Szegedi Egyetem Zeneművészeti Karán kerül sor a "JOAQUIN RODRIGO"-GITÁREST megrendezésére.Hívjuk!

2011. március 24,

DEBRECEN

(Figyelő, 2011.03.24 05:45)

Kedves Barátom! Remélem, nem kerülte el a figyelmét, hogy 2011. április 29 és május 1 között a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara a klasszikus gitáron tanulókból álló zenekarok számára szervez találkozót. Érdeklődni dr. Adrovicz István tanár úrnál lehet.Az utazás, szállás, étkezés költsége a résztvevőket terheli, a zenélés helyszínét a Debreceni Egyetem biztosítja. A reneszánsz és barokk pengetős muzsika népszerűsítése és az együtt zenélés örömének megízlelése a cél. Bővebben a www.konzervatorium.hu oldalon!Legfeljebb 20 perces műsorral felléphetnek a gitárzenekarok!Várjuk!